Maruško, kde jsi?
Maruško, kde jsi, copak jsi u těch 12 měsíčků zůstala natrvalo? Řekni si co chceš, ale prozraď my zaříkávadlo, kterým tě přivolám a ihned ! mi dones normální rajčata! A když říkám normální, myslím normální červená, ne skoro zelená, neotlučená, nenahnilá, akorát měkká, s rajčatovou chutí.
Nechci zase až tak moc, nežádám luxus – jsem celkem vnímavá a vím, že není roční doba na zeleninu a že nežiju na jihu, kde mají obří rajčata s úplně jinou rajčatovou chutí. Ale tohle, co se nyní objevuje u nás s názvem rajče, to vážně nevím, odkud se bere. Je ale pravda, že cenově se často rovná téměř exotickým plodinám.
Kdo ví, jestli to jen já špatně nechápu, a tento dnešní pojem rajče neznamená něco úplně jiného – něco s neurčito zeleno narůžovělo občas načervenalou barvou, zcela bez chuti – ráda bych tedy znala recept, co se z tohoto připravuje. Nejlépe bude se optat přímo v obchodě, kde tuto delikatesu nabízejí. Jdu na to.
Nebo raději honem do známého pražského zeleninovo-ovocného ráje Kunratická stodola (www.kunratickastodola.cz/wp-content/uploads/2013/07/stodola.html ). Člověk si sice trochu připlatí, ale rajče je rajčetem, pomeranč pomerančem a banán banánem. Není třeba dlouho vybírat, vše je nejen na pohled krásné. Navíc, doma se vše zužitkuje, nic se nevyhodí, takže finálně ta vyšší cena není ani o tolik vyšší. Je mi líto těch, kteří to do stověžaté Prahy nemají co by kamenem, těm budu alespoň držet palce, ať brzy na Marušku narazí a okusí pravou šťavnatou chuť ovoce a zeleniny 🙂
Kde nakupujete poživatelnou zeleninu a ovoce? Máte nějaké typy?